Piquenique i Solen efter lördagskväll

Igår var jag ute med fyra andra aupairtjejer, då det kan var trevligare/personligare att nämna dem vid namn; var det Alina, Nelly, Thérese och Lisa. Sedan kom också Nellys vän (som varit aupair här men nu pluggar här) med sin belgiske pojkvän (flandersk).
 
Passade på att vara riktigt beglisk och ta den mörka ölen Chimay och även testa den belgiska varianten av mojito, båda väldigt goda!
 
 
 
Idag njöt jag och Ebba av Solen som strålade så fint i en liten park nära Avenue Louise.
 
Ebba, mästerkocken, hade gjort ravioli, med en krämig god sås till, extremt gott! Jag stod för efterrätten med kladdiga chokladkakor, med, såklart, choklad i.
 
Glömde inte kameran denna gång, MEN, jag hade ju såklart glömt att ladda den, så det fick bli mobilkameran igen...
 
 
Och så såg vi detta lilla barnparet, som låg och brottades mest hela tiden, och definerade orden Gulligt och Söt.
 
 
 
Så tänkte jag och Ebba att vi också kunde vara så söta, Försöka åtminstone!

 
 
 

Spansk middagsbjudning och runt om i soliga Bryssel

I torsdags var blev Ebba o jag bjudna på middag hos en spanjor (ifrån franska kursen), enkelt, trevligt och gott!
Det vart väldigt internationellt, bla 2 italienare, 2 spanjorer, 2 greker, 2 belgare (fransktalande), och vi 2 svenskar:
 
Igår, Fredags, vart jag med Lovisa i staden och strosa runder.
 
Vi skulle egentligen gått på ett museeum, men innan vi bestämde men innan vi bestämde oss för vilket, och innan vi hittade blev klockan rätt mkt, så vi vandarade runt i shoppen ist (Museet var seriemuseet), och bestämde oss för att ta det en annan dag, men trevligt vart det ändå!


Det var också firande av franskspråkiga delen av Belgien igår (fête de la communauté française) och det firades bla med konserter.
 
(Lovisa, också svensk aupair driver också en blogg: http://idalovisaaupair.devote.se/, snodde en del av hennes bilder för jag glömde min kamera hemma, så fick sno hennes och ta lite med mobilen.)
 

Ute i Bryssel och Bilfridag

I fredags var vi ute med ett gäng au-pairer.
 
zebra bar...
 
Och sedan Delerium.
 
Sen var jag och Ebba tvugna att gå hem, både jag och Ebba skulle passa barn på förmiddagen.
Min vanliga otur med kollektivtrafiken gjorde så att jag fick gå hem i ca 20 min mitt i Bryssel på natten, och inte dirket i de finaste kvarteren. Och för Stackars Ebba tog det ca 3-4h att ta sig hem  mörkret,...
Men helskinade är i båda två!
 
 
På Lördagen lagades det pizza...
 
 
Och På Söndagen vart det BILFRIADAGEN
 
Dvs inga bilar tillåtna i Bryssel (endast kollektivtrafik, o vissa med specialtillstånd).
 
Hela Bryssel vart som en Idyll! Den annars så ödsliga söndagen här i Bryssel (alla affärer har stängt)  vart full av liv och rörelse. Alla bilar hade byts ut mot fotgängare och cycklister, och stånd var uppsatta varstans i Bryssel, alla ned olika varor och aktiviteter. En smått fantastisk dag!
 
 
 
Vi (ett gäng aupairer) vandrade mest runt i Bryssel, och hittade fina smått gömda ställen...
 
 
... Tittade på utsikten...
 
 
...Och jag hittade den här godingen för endast 1 Euro på en marknad!
 
En kille stannade oss o frågade var jag fått tag på den, och sedan  frågade han om jag samlade. Och jag sa: ja, jo.... litegrann.
Han frågade då hur många, och om jag fortfarande kunde räkna dem, och ja jo det kan jag ju med fingrarna (än sålänge). När jag fråga hur många han hade sa han: jaa.. ungefär 7-8 tusen. Ja jag har ju lite att komma i kapp...
 
 
 

ChokladOutlet- provsmaka så mkt du vill!

Det finns alltså en känd chokladbutik här ifrån Belgien, Neuhaus, som har en chokladoutlet. Där kan man köpa andrasoteringschoklad väldigt billigt, det negativa är att man måste typ köpa minst ett kilo.(så det vart ingen denna gång). Sedan rear de ockås ut fin choklad, men som har sitt bästföre om kanske en månad. Och sist men inte minst får man alltså provasmak så mkt choklad man vill där = himmelriket för chokladälskare! Det ligger precis utanför Bryssel i Flandern,( men metro går dit ändå) , så detta var alltså dagsutflykten som jag och Ebba o flera andra aupairer gjorde idag, mkt trevlig!
 

(Ja, det var ju tur att vi träna igår!)
 
Vi försökte ta en bild där vi skulle visa vår glädje efter att besökt denna chokladoutlet, men det gick inget vidare...
 
 
 
Efter gårdagens pass är det en smärre pärs för oss att gå upp för trappor idag...
 
 
 

Träning -The Swedish way- med FriskisOchSvettis

Efter några veckor med mestadels gå- och springrundor, kände både Ebba o Jag att det var dags o ta tag i det sär med musklernas styrka oxå, helt enkelt lite annan träningsform. Vi fick reda på Friskis och Svettis av Ebbas Aupair-mamma, då hon är ledare där.

Idag efter skolan skulle vi alltså bege oss till våra första pass. Vi vill prova olika så vi körde två efter varandra:
Först ett "Flex" pass, (en blandning mellan stretchning, styrka och yoga i princip), tänkte att det kunde vara en fin "uppvärming" till nästa pass som kallas "intensive". På hemsidan står det att man ska vara "fit" för detta pass, o jaa..., det var ju ingen överdrift. In kom det en som både Ebba och jag tyckte man kan assoicera till en rysk kulstöterska. Kanske var hon inte lika stor som en sådan, men vilka muskler hon hade, enorma ben, tydligt synliga magmuskler, kraftiga armar, en riktig urkvinna med andra ord. Och igång kör vi! Högt tempo från början till slut, "intensive" var ingen överdrift det heller! Hon körde den ena slutkörande övningen efter den andra, när man tänkte: "Nu kommer det väl ett litet lugnande parti" fick man med så gott mod man kunde svälja de orden och fortsätta med att pressa sig själv tills man föll ihop. Ingen som var där hängde med på allt, men hon fortsatte och Gormade "GO,GO,GO" var varannan minut. Men trots att detta med rätta skulle kunna kallas ett mördarpass, man var totalt mör efteråt, och samt att vi nog inte kommer kunna gå utan smärta pga träningsvärk på Lördag, så var det jätteroligt! Man var glad trotts allt slit, o stämningen var god, även fast alla pressade ut sin sista svettdroppe. Deetta kommer helt klart bli en rutin i vår vardag farmöver, lite (extrem) träningsvärk skadar ju inte!
 
 
Ja, gympasalen var belägen i underjorden...
 
Hanna poserar lite i metron.
 
 

Bio: Blue Jasmine

I gårkväll såg vi Woody Allens nya "Blue Jasmine", på en mysig liten bio nära Porte de Namur.
Och ja den var, jaa.., okej, långt ifrån några av mina favoriter. Och (men) det var bra skådespeleri osv, dock lite lustig. Och slutet var inte det bästa enligt mig, alldeles för öppet för mig, elr ja kändes inte som om filmen var färdig riktigt... Men men, då har man sett den, och gått på bio här för första ggn iaf!
 
 
Ebbas kommentar om sig själv:
 "Alltså, jag ser ut som en tjockare Edith Piaf" 
(Ska då tilläggas att hon, efter mina protester, sade sig inte syfta på att hon var tjock, utan hon menar på att i princip alla är tjockare än Piaf, vilket det iof ligger ngt i. Hon syftade på stilen som sådan.)
 
http://www.themaninthemoviehat.com/wp-content/uploads/2013/08/BLUEJASMINE4.jpg

Matfestival: eat!BRUSSELS

Matfestival stod på schemat, och en ny park fick besökas! Festivalen var nämligen belägen i en av Bryssels största parker, Bois de la Chambre, med mindre sjöar och som ligger anslutning till det (enligt Belgiska mått) skogspartiet Forêt de soignes. Men så långt bort vart inte vi, utan vår fokus låg på maten, (som det börjat göra i denna bloggen, kanske ska starta en matblogg ist? hehe).
 
Vart libanisiskt denna gång, mkt mkt gott! Och man fick gratis aperol och olivkex!
 
 
 
 
När Ebba fotograferade, frågade hon varför jag höll en massa saker framför munnen när hon tog. Jo, för jag känner att det inte direkt är någon av mina bättre sidor som det tas på när jag har munnen full av mat...
 

Ebba briljerar i köket

På menyn: ugnstekt lax, med hemmagjord pesto, stekta räckor med champinjoner o spenat, o ångkokt broccoli. Och yogurt med honung o lime till.
 
Efterrätt: Chokladtårta med tryffel.
Och allt detta självfallet himelskt gott!
 
 
 
 

Franska, Skola, Regn, Svenska kyrkan och allt och inget

Jag är helt uttmattat psykiskt, denna veckan har varit helt fullproppad med saker!
 
Skolan började i tisdags för mig med, och fortsatte sedan på torsdagen också. Det har varit mycket trevligt, låter kanske lite konstigt, men läraren bjuder på sig själv och är vi diskuterar mycket hela gruppen och två och två. Det är sannerligen en blandning, vi är drygt tjugo st, från min ålder och uppåt, män och kvinnor, ifrån Spanien, Italien, Argentina, Armenien, Ryssland, Grekland, Japan och mer där till, men jag är den enda från Norden. De flesta är öppna, nyfikna på varandra, så man känner sig långt ifrån ensam. Det enda lite sämre är väl att man fått lite läxa då... Men det är ett nödvändigt ont!
 
Sedan anordnar svenska kyrkan en träffar för "unga i Bryssel", och det var en träff igår som Ebba och jag gick på. Det var ca 15-20 au-pairer som pratade och fikade, och det finns mycket att prata om, alla är ju mer eller mindre i samma situation. Mycket trevligt det med!
 
Måste skryta om min matlagning: Gjorde min variant spagetti och köttfärssås, och då jag hade vitlök i var jag rädd att barnen inte skulle gilla det (de gillar inte alla sorters kryddning direkt), men Emil (den mest kräsna) sa till min stora lycka: "J'adore la sauce de Magda" (o J'adore betyder älska väldigt starkt elr avguda). Det var ett av de finaste betyg jag fått!
 
Mitt i allt bestyr har man fått börja klä på sig jacka, och då gärna Regnjacka, då det regnat från och till hela veckan...  A nu har väl hösten oxå kommit till Bryssel!
 
 
Har knappt hunnit ta några bilder, men det vart en serie egobilder på mig och Hanna igen, och Jonathan på ett hörn som var nyfiken men inte ville vara med på bild.
 
 
 
Den enda bild där jag fick med Jonathans ansikte, o suddigt vart det, men, men!
 
 
 
 
Och så har pojkarna upptäckt ett spel på min mobil som de ivrigt vill spela när de får lov.
 
Det är varken ngt skjutspel, äventyrsspel elr dylikt, utan som en datoriserad och uppdaterad verision av det spel där man ska föra en kula längs en bana utan att det ska trilla ner i ett av alla hål som finns där som fällor. Ett spel som vi spelade en del med morfar som små... Vissa saker förändras, men Buddha, tyvärr har du inte helt rätt, vissa saker förändras ej!
 
 
 
 
 

Regn

Ja då har ju regnet oxå kommit till Bryssel, och ist för 32 grader och stekande sol som förra veckan är det nu under 20 och regn och har varit det hela veckan...
Men vi håller humöret uppe ändå!


Èclairs, chokladbollar, musikintrument och asiatisk supermarket

Lördag:
 

Tillbringades runt place Louise, vi inhandlade lite saker  och testade éclairs för första gången ifrån ett Pâtisserie (ungefär som ett konditori, fast man brukar inte kunna sitta och äta sina godsaker där).
 
Måste rättfärdiga min mamma, det är inte som hon är sträng som hon har gett mig rådet att göra av med en sak om jag köper en annan. Faktum är att jag är väldigt dålig på att rensa ut just kläder, så jag har en aningens (underdrift) för mkt!
 
På kvällen vart det barnpassning, o då hjälpte Ebba mig. Tillefterrätt gjorde vi chokladbollar, men det som vi trodde skulle vara kakao var egentligen pulver till varm choklad, så det blev en aningens sött...
 
 
SÖNDAG
 

Besökte denna otroligt vackra och speciella byggnad:
(Och fortsatte sedan att strosa runt lite...)
Muséet rekomenderas starkt! I priset (som endast var 2 euro för de under 26), ingick en audiovisning. Man höll den lilla maskinen mot örat, och om man ställde sig framför en grupp musikinstrument började musikstycken spela med dessa instrumenten. Det var därmed inget långrandigt prat utan musik att lyssna på och en massa musikintrument, (och byggnaden med dess fantastiska arkitektur av Paul Saintenoy) i alla dess former att titta på!
(Hittade en stor supermarket med alla sorters varor från asien, väl värd besöket.)

Porte de Namur o Louise

Denna åtminstone ngt svalare dag tillbringade vi i de, enligt brysselborna själva, bästa shoppingdistrikten
Men hela tiden hade jag mammas mantra i huvudet:
"Köper du en sak måste du göra av med
en annan" (syftat på kläder)
 
 Till lunch vart det vietnamisiskt,( jo, det vart asiatiskt igen)
 
 
Och jag mkt nöjd med mitt inköp av Great Gatsby-soundtrackets LP
 
 
O så hämtningen av barnen:
 I väntan på tramen efter skolan.
 
 
 P.S. Vi hann inte med allt så det blir tillbaks till Porte de Namur och Louise imorgon!
 
 
 
 

Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd (o 32 grader Celsius)

Idag har det varit 32 grader och i Bryssel, och nej det är inte dirket någon behaglig väderlek i en storstad.
Okej om man har ett hav(ngt slags vatten) o svalka sig i, men här blir allt en tryckande kvalmig hetta...
 
Så vi sökte oss ist till:
 
 
(OBS super suddig bild). ...Där vi tom blir välkommnade med det svenska ordet "välkommen"
 
...Och överallt står det en massa svenska ord (:-O ! (hehe))
 
...Ebba fick tom en liten svensk flagga till sina köttbullar med brunsås,lingonsylt och potatis (nästan, det har gjort en belgisk variant med pommesfrites)
 
Och så fanns det ju en "food" avdelning oxå där det fanns en massa svenska delikateser: allt från "lördagsgodis" (med saltlakrits, det förstår jag mig inte på, men Ebba har haft lite abstines från saltlakrits som inte existerar i Belgien) till sill, lingonsylt och köttbullar, tom pulveriserad gräddsås!
 

Favorit i repris: Frozen Yogurt och Grand Place

Tisdagkväll
Vi vart så sugna på frozen yogurt att vi stack till Grande Place, men denna ggn var solen uppe när vi kom.
Vi orka/kom inte på så mkt att göra, så vi strosade runder kring Grand Place och Börsen (la Bourse). Vilket dög alldeles utmärkt en tisdagskväll (när vi väl lyckades komma ifrån de japanska (och övriga) turisterna...)
 
På vägen dit:
 
Akrobater: (Fast han såg nästan rädd ut så spänd han översta var när han klättrade)
 
Ngn "blåste" bubblor till Ebbas stora lycka.
 
 En av alla Tintin väggar.
 
O så chillar vi med chill (den frusna yogurten), Ebbas kinderäggsås med lite frozen yogurt, inte tvärtom!
 
Och jag har såklart fullt med mörkchoklad på både tänder och händer...
 
Metron mot Stockel:
 
 
O så en bild till morfar, tänker på dig, ska ringa ikväll o höra hur det är med dig!
 (Mormor får visa dig när du kommer hem.)
 
 

Mån: Första dagen i skolan: Söndag med metro och sax

 
Påväg hemifrån Första dagen i skolan:
 
 
Igår letade vi upp var våra språkskolor ligger exakt...
 
Så vi fick vara lite turistiska med kartan,
 
 
Sen hade vi inte så mycket att göra på kvällen så...
 
Jag förverkligade mitt bardomsdrömyrke:
 
Detta är vad ebba gjorde för ngra dagar sedan:
 
 
Och sedan efter att jag gjort mitt yttersta för att rätta till det...
 
Tadaaa!

Rue Haute,Choklad och Chaumont Gistoux

Det blev en liten eftermiddagstur till Rue Haute där det finns många antikvitetsaffärer o.d. även många vanliga inredningsaffärer. Denna väg ledde oss sedan vidare till ngra kända ckoladbutiker...
 
En av alla Tintin väggar som finns i staden, dålig bild då den togs i farten.
 
Vi hittade den här vintagebutiken på rue Haute. Har inga av de finare märkena, men du kan hitta allt möjligt från 50-,60-,70-,80-och 90-talet. Den är väldigt retro med andra ord. Och de tar betalt per kilogram, man betalar 15euro/kg.
 
Ebba hittade denna svarta väska hon bär, (runt hundralappen kostade den).
 
Och så köpte jag tre sjalar för runt tian.
 
 
Leonidas, en av de billigare chokladbutikerna, men gott ändå. Dock påstås chokladen inte vara lika fin som den från de finaste av de riktiga chokladkännarena.
 
Sen har vi Godiva (vänster) och Neuhaus (lite gömt till höger på bilden). Båda två välkända fina belgiska chokladmärken.
 
(Bilden är lite suddig), sen har vi den finaste av dem alla (säger en del iaf), Pierre Marcolini. Och det kostar där efter också...
 
 
 
På kvällen kom Anne-Mette o Stephane och hämtade mig, för jag skulle tillbringa kvällen och natten hos dem och Fredrique, Maureen och alla djur utanför Brussel på landet. Chaumont Gistoux, det var mycket trevligt, och jag fick äta både god middag och frukost.
 
När vi var ute med hundarna gjorde jag en märklig upptäkt: Det var helt tyst, man kunde höra våra fotsteg!
Kom på det att det var ett tag sen jag upplevde sådan tystnad, det finns alltid ett bakgrundssus här i Brussel. Så jag sov väldans så gott sen också!
 
Lyckades bara fånga två av hundarna på bild denna ggn! (sammanlagt 5)
 
Nedan är det Terrie, när han var liten bodde han hos en familj som slog honom så han är väldigt skeptisk mot främlingar till en början, särskilt män. Förra ggn tog det ngn dag för mig för att få komma nära honom, men denna ggn bara ngn timme, men så go han är! Slutar man klappa honom, (om man då fått hans tillåtelse att börja) lägger han tassen på en o tittar med sina stora bruna hundögon: "lämnar du mig nu?"
 
O så Channel, hon är överallt och älskar att hoppa upp i ens knä.